fbpx
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Hoe herken je een slechte personal trainer?
wat doet een personal trainer

Hoe herken je een slechte personal trainer?

De wereld van Personal Training neemt continu toe in bewonersaantal. Er zijn ontzettend veel trainers tegenwoordig die de dienst aanbieden, wat het voor de consument kan doen overkomen alsof er overal dezelfde service wordt aangeboden. De toegankelijkheid van deze industrie is tevens ook zijn valkuil; Personal Trainer is een open beroep, iedereen kan een sportshirt aantrekken en zichzelf een PT’er noemen.

Als je daarnaast beseft dat een PT’er inhuren 9 van de 10 keer best een dure grap is en gaat werken met jouw gezondheid, dan lijkt het mij toch handig dat je iemand hebt die snapt waar die het over heeft. Omdat kennis vaak lastig te controleren is, zijn hier een aantal punten die je kunt gebruiken om te checken of je te maken hebt met een flapdrol, of een professional.

De Personal Trainer zit tijdens je trainingen op zijn mobiel te kijken

Het kan zijn dat je PT’er jouw trainingsschema heeft opgeslagen op zijn/haar mobiel en daar bekijkt welke oefeningen vandaag op het menu stonden. Echter, hoor jij zelf ook inzicht te hebben op jouw trainingsschema en de gedachtegang daarachter. Wil je deze zelf niet meenemen en wil je dat de trainer dat opent op zijn telefoon, dan is dat een eigen keuze uiteraard. Maar die maak jij, niet jouw trainer.

Als jouw PT’er een goede reden heeft om zijn/haar mobiel te gebruiken dan zal hij/zij die hebben toegelicht. Zo niet, dan zijn ze waarschijnlijk met ander zaken bezig tijdens jouw training. Het gebruik van een mobiel is sowieso niet optimaal, aangezien alle apps en berichtjes makkelijk kunnen afleiden van de training! Je betaalt je trainer voor een dienst met beperkte tijd, dus die tijd hoort ook volledig in het teken van jouw proces te staan.

De Personal Trainer toont geen interesse

Heb je gisteren verteld dat je je huisdier in moest laten slapen en je PT’er vraagt of je gisteren nog wat leuks gedaan hebt, dan lijkt het er op dat diegene niet echt geïnteresseerd luistert. Nu is het niet dat een PT’er ook een compleet dagboek moet zijn, maar er moet altijd sprake zijn van een basis interesse en enige vorm van een band. Als zulke kleine dingen vergeten worden kun je ook niet verwachten dat jouw trainingsschema met volle aandacht voor jouw behoeftes in elkaar gezet is.

ik zoek een personal trainer

De Personal Trainer is zelf out of shape

Natuurlijk hoeft niet iedereen eruit te zien als Arnold, dat is ook niet mogelijk aangezien PT’ers ook mensen zijn en misschien zelf wel te maken hebben met een minder atletisch vermogen of beperking, maar desalniettemin wel heel erg gepassioneerd zijn voor het vak. Echter, ben je als PT’er wel je eigen visitekaartje en hoor je zelf ook regelmatig fysiek bezig te zijn.

Manboobs of een bol buikje die net onder je shirt uitkomen kunnen echt niet als je mensen wilt helpen in het behalen van hun gewenste transformatie.

In de trainingen komen nooit compoundbewegingen terug

Elk respectabel krachtprogramma (aangenomen dat je werkt aan fysieke ontwikkeling in de vorm van sterker worden/beter uitzien) bevat een variant op de compoundbewegingen. In de context van generieke krachtontwikkeling zijn deze oefeningen superieur aan oefeningen op een apparaat/machine.

Dus moet jij altijd op een leg extension zitten of een chest press, terwijl jij prima in staat bent een compoundbeweging uit te voeren? Denk dan nog eens na of je echt verder wilt gaan met deze PT’er.

Machines hebben zeker hun plek binnen een optimaal programma en zijn in sommige gevallen zelfs wenselijk boven een compoundoefening, maar als er geen sprake is van fysieke beperkingen, dan is dit wel een aandachtspunt.

‘Spierpijn betekent een goede training’

Nee, dat betekent het niet.
Dit is één van de bekendste; de ‘masochist’. Vaak opgeschoten, hyperactieve mannetjes of vrouwtjes die jou he-le-maal kapot willen maken binnen een uur. Kun je nog rustig naar huis komen, dan ben je zogenaamd niet hard genoeg bezig geweest. De volgende dag kun je niet meer lopen van de pijn en dat streelt je ego omdat je het idee hebt dat je echt goed getraind hebt.

Echter, elke keer kromlopen van de spierpijn na een training is allesbehalve een effectieve training. Het vertraagt alleen maar je herstel en getuigt ervan dat je trainer geen uitgedachte methodiek gebruikt, behalve zoveel mogelijk doen binnen een uur.

De Personal Trainer gebruikt een bosu-ball

Moet ik hier nog iets over toelichten? Zolang je niet met een fysio werkt die heel specifiek voor jouw blessure gebruikt maakt van een bosu-ball, heeft je trainer niks te zoeken met een dergelijk apparaat. Trainen op een onstabiele grond zorgt er voor dat je minder kracht kunt generen, spieractivatie verlaagt, minder belasting kunt realiseren en op langer termijn veel minder resultaat behaalt.

De Personal Trainer focust zich niet op progressie maken per training

Sterker worden en/of spierontwikkeling vereist een systematische aanpak. Elke training wat anders doen, in de zin van oefeningsvariatie, is allesbehalve focussen op progressie op de lange termijn. Daarbij is het ook van belang dat je met je verstand traint en daardoor goed moet weten wat en hoe je dit moet doen op momenten dat je zonder je trainer traint.

Een trainer hoort jou in principe te leren hoe je zelfstandig verder kunt en jou de tools te geven om zelfstandig je doelen te kunnen bereiken. Het aanblijven bij de trainer moet een bewuste keuze zijn, geen noodzaak!

goede personal trainer

De Personal Trainer remt je niet zodra het nodig is

Het is de taak van je trainer om net dat extra zetje te geven tijdens je training, maar het is minstens net zo belangrijk dat je trainer je in toom houdt. Wat ik daarmee bedoel? Het kan voor komen dat je enthousiast bent, omdat je steeds sterker wordt of dat je eindelijk weer kan sporten na een lange blessuretijd.

Vaak wil je dan te snel van stapel lopen en extra veel gewicht doen, of net iets langer cardio doen omdat je denkt dat je dan extra veel vet verbrandt (wat niet per se zo is).

In beide gevallen moet je trainer een objectieve en redelijke beslissing maken. Ook als dit betekent dat het misschien niet verstandig is om meteen wat zwaarder te gaan, omdat je eerst een goede techniek moet opbouwen na een blessuretijd!

De trainer loopt rond te kijken en praat veel met andere

Dit komt neer op hetzelfde als interesse tonen, wat hierboven beschreven staat. Een goede techniek aanleren vereist 100% de focus van zowel de trainer als de cliënt. Daarbij getuigt teveel bezig zijn met de omgeving, niet van iemand die er met een dergelijke instelling in staat. Jouw geld, jouw tijd, jij bent de prioriteit op dat moment.

De trainer voorspelt dat je x aantal weken nodig hebt om jouw doelstelling te behalen

Dat klinkt veelbelovend, maar daar is ook alles mee gezegd. Theoretisch gezien kun je altijd een berekening maken over hoelang het kan duren, maar in de praktijk kom je toch vaak bepaalde zaken tegen die ervoor kunnen zorgen dat het toch wat langer duurt.

Een trainer kan nooit een dergelijk termijn claimen, dit wordt simpelweg gedaan omdat het heel goed te verkopen is en de cliënt een houvast krijgt. Het hebben van realistische verwachtingen is essentieel.

Bell Academy

Vergroot je kennis met praktische en wetenschappelijk onderbouwde fitness content.

Blijf jezelf verder ontwikkelen als fitness professional, verbeter je eigen resultaten en help anderen.

De Personal Trainer maakt binnen een paar minuten een ‘voedingsschema’

Voordat je een volledig, gepersonaliseerd voedingsschema in elkaar gezet hebt ben je een flinke intakeprocedure en een paar uurtjes verder. Er zijn meerdere factoren die in achting moeten worden genomen dan alleen het berekenen van je caloriebehoefte en daar wat maaltijden bij verzinnen.

Heeft je trainer het al gehad over de macroverdeling? Hoeveel gram eiwit minimaal per maaltijd? Zijn koolhydraten nu slecht, of nodig? Hoe zit het met vetten? Hoe ga je calorieën compenseren in je schema? Uitleggen waarom een vast, beperkt voedingsschema überhaupt niet optimaal is? Nee? Dan kun je niet verwachten dat je te maken hebt met iets wat kwalitatief goed is.

De trainer kijkt niet naar wat jouw ‘startpunt’ is

Iedereen heeft een ander startpunt. De een traint al jaren, de ander komt net om de hoek kijken in de sportschool. Dit is extreem belangrijk om als trainer vast te stellen, omdat dit het complete verloop bepaalt van je programma ontwikkeling. Heeft je trainer al uitvoerig getest en gemeten wat jouw ‘startpunt’ is?

De trainer plaatst meer selfies van zichzelf online dan resultaten van klanten

Tja, af en toe een selfie is geen probleem, dan weet je namelijk met wie je te maken hebt.  Vergeet alleen niet dat je een dienst verleent, het gaat niet om jou, maar om je dienst. Kijk goed naar wat de coach heeft bereikt met zijn klanten en wat de ervaring zegt van deze klanten voordat je een keuze maakt.

De Personal Trainer maakt claims zonder onderbouwing

Laten we de meest voorkomende gelijk even ontkrachten:

Er zijn veel trainers die eindeloos claims maken en de cliënt indoctrineren met achterhaalde onzin en misconcepties die compleet uit context getrokken zijn. Vraag altijd door, wanneer je trainer een claim maakt. Moet je iets doen van de trainer? Waarom dan? Mag je iets niet? Waarom niet? Doe je iets fout? Waarom dan?

Als er een statement gemaakt wordt, moet dit onderbouwd kunnen worden en controleerbaar zijn. Als er geen onderbouwd antwoord gevormd kan worden als reactie op jouw vragen, is dit een heel erg grote rode vlag.

De trainer werkt niet samen met je aan jouw leefstijl

Training en voeding mag wellicht de basis zijn, maar wat is de doorslaggevende factor voor jouw succes? (Naast uiteraard het opvolgen van het plan, duh)

Juist, je leefstijl.

Slaap is essentieel voor je resultaat.
Alcohol met mate past prima binnen een doelgerichte leefstijl.
Je mindset kan je maken of breken.

Als je trainer totaal geen aandacht besteedt aan dergelijke punten en je niet over het belang ervan informeert, is dit een enorm gemis. Niet alleen maakt het de reis naar je doelen veel leuker, makkelijker en efficiënter, het haalt ook enorm veel restrictie weg.

Op het eerste gezicht kan het lastig zijn om te bepalen of je te maken hebt met een goede Personal Trainer. Een goede en gezellige klik is ook belangrijk, maar uiteindelijk moeten wel doelen behaald worden op een verantwoorde wijze. Hopelijk heb je nu wat meer inzicht bij het uitzoeken van de juiste professional!


Bekijk ook:

Gepubliceerd: 27/02/2017
Laatst bijgewerkt: 03/05/2022

Auteur: Richard Bell

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.

Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Plaats je reactie:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>