Nieuwe gewoontes ontwikkelen

Nieuwe gewoontes ontwikkelen: essentieel voor resultaat. In het artikel omtrent veranderingsbereidheid, zijn er tips gegeven om van start te gaan met een veranderingstraject. Dit is nodig om te werken aan je langetermijndoelen. Als je tenslotte niet bereid bent om te veranderen en de eerste stap niet maakt, zal je nooit slagen.

Je wilt dat een veranderingstraject duurzaam is en positief uitpakt; slagen willen we allemaal, toch? Daarom is het belangrijk om nieuwe goede gewoontes te vormen. In dit artikel leer je hoe je nieuwe, duurzame gewoontes kan vormen. Het is eindelijk tijd om écht te gaan slagen!

Wat zijn gewoontes?

Er komt veel bij kijken om nieuwe gewoontes te vormen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat veel van onze gewoontes onopgemerkt plaatsvinden. Je bent je totaal niet bewust van het feit dat je dit doet. Hierbij kun je denken aan wanneer je aan je hoofd krabt, het tikken met je voet,  maar ook dat je in de avond een zak chips opent als je tv gaat kijken. Die laatste kan natuurlijk een flink probleem vormen.

Er zijn dus bepaalde triggers waar bepaalde gewoontes aan zijn gekoppeld. Je krijgt een bepaald signaal, of ‘cue’ die leidt tot een bepaalde handeling.

Zo kun je ook denken aan externe factoren. Wanneer iemand een biertje bestelt, bestel jij er ook een. Want je moet wel gezellig doen, toch?

Of wanneer er een gebakje wordt aangeboden, dan neem je dit aan. Wat ja, je kan deze niet laten staan als ze het aanbieden, toch?

Door middel van zelfanalyse, of door een expert in te huren, is het mogelijk om op zoek te gaan naar jouw dagelijkse ‘ongewenste’ gewoontes die onbewust plaatsvinden.

Eet je voor je gevoel weinig, maar val je toch niet af? Dan komt het hoogstwaarschijnlijk door bepaalde gewoontes, waardoor je toch netto te veel calorieën binnenkrijgt. Het helpt dan bijvoorbeeld om alles te registreren wat je bijhoudt, zodat je bewust kan worden waar het precies aan ligt.

Wanneer je er eenmaal achter bent gekomen wat je ‘ongewenste’ gewoontes zijn, kun je hier verandering in brengen. Echter gaat dit niet zonder slag of stoot.

Het kan namelijk tussen de 18 en 254 dagen duren om een gewoonte te veranderen. Dit heeft te maken met allerlei factoren, waar we zo nog dieper op ingegaan.


gewoontes doorbreken

 

Waarom is het lastig om nieuwe gewoontes aan te leren?

Om nieuwe gewoontes te vormen heb je kennis en focus nodig. Wanneer je niet over de juiste kennis beschikt, is de kans groot dat je verkeerde gewoontes aanleert, waardoor je al snel verder van huis bent.

Hierbij kun je denken aan verkeerde voedingskeuzes maken, geen duurzame dagindeling hebben, dingen doen die je over 1 jaar niet meer zou willen doen, etc. Hoe vaak heb je al iets gegeten waarvan je wist dat je het niet kon hebben? Hoe vaak heb je al gedacht ‘shit dit had ik ook nog moeten doen’? Hoe vaak begin je al aan iets, met de twijfel of  je het wel vol zal kunnen houden?

De invloed van focus

Heb je niet de juiste focus? Dan wordt het vrijwel onmogelijk om gewenste gewoontes te vormen. Het hebben van een slaaptekort, een hoog stressniveau, heel passief zijn en veel willen multitasken, zullen er toe leiden dat je sneller afgeleid bent en je je  minder kan focussen op het vormen van nieuwe gewoontes.

Niet alleen verlaag je de kans op succes, maar elke poging om gewicht te verliezen, verhoogt ook mogelijk het risico op een gewichtstoename. Mensen zullen sneller opgeven, als iets niet werkt. Ze vallen terug in hun oude gewoontes, waardoor ze uiteindelijk gaan overcompenseren.

‘Het is toch al verloren’ hoor je jezelf nog zeggen bij dat ene koekje wat je tóch had genomen, ondanks dat je de schade op dat moment nog had kunnen beperken, door de andere zes te laten liggen.

Het is daarom belangrijk om alles direct goed aan te pakken i.p.v. het een en ander zelf uit te proberen.

 

Een tijdelijke lijdensweg

Er zal in het begin altijd wel een soort van lijdensweg zijn om een ongewenste gewoonte te vervangen door een gewenste gewoonte. Voor je gevoel verlies je een deel van je identiteit, of offer je een deel van jezelf op.

Daarom is het belangrijk om goed na te gaan waar je dit voor doet. WAAROM doe je dit? Niemand dwingt je het te doen, maar je wilt het toch: waarom?

Deze intrinsieke motivatie heb je nodig om duurzame gewoontes te vormen. Je doet het bijvoorbeeld om jezelf slanker, sterker en vitaler te voelen en dit te blijven onderhouden.

Het is uiteindelijk belangrijk dat je de nieuwe gewoontes elke dag blijft uitvoeren, totdat het uiteindelijk een automatisme wordt. En iedereen maakt het wel eens mee dat ongewenste gewoontes terug blijven komen. Hiervoor zijn we mens: we hebben dit allemaal. Behalve het perfecte Instagram model die nooit zorgen heeft. Die huilt alleen wanneer ze offline is en trekt meteen de gehele voorraadkast open, gevolgd door #throwback foto’s.

Door het op lange termijn te minderen, ben je goed op weg bij het vormen van je nieuwe leefstijl.

 


gewoontes veranderen

 

Is wilskracht een goed wapen?

Wilskracht kan in het begin een handig wapen zijn om nieuwe gewoontes te vormen, maar op lange termijn is dit niet duurzaam. Je wilt gewoontes niet vanuit wilskracht uitvoeren, anders is het eigenlijk ook geen gewoonte.

Mensen die verleidingen kunnen weerstaan worden geassocieerd met mensen die veel wilskracht hebben. Ironisch gezien maken zij nauwelijks gebruik van wilskracht. Zij hebben hun leven namelijk zo ingericht, dat ze minder te maken hebben met verleidingen of doen vooral zaken die ze leuk vinden.

Je kunt wilskracht dus wel trainen, maar een nog beter wapen is om ervoor te zorgen dat de gewoontes die je vormt leuk en duurzaam zijn. Heb je moeite met verleidingen? Focus je op andere zaken zoals je eigen voedzame en lekkere maaltijd die je zo gaat eten, speel een spelletje, neem een wandeling.

Als je ergens niet actief mee bezig hoeft te zijn, geef je het ook niet zoveel aandacht. Hoe minder aandacht iets van je vraagt, hoe minder het actief in je gedachten speelt. Iets negeren is lastig als je er continu aan denkt en mee bezig bent. Geef het geen aandacht en op een gegeven moment is het geen verleiding meer.

Het helpt ook om na te gaan of een bepaalde verleiding het waard is om het te nemen. Wat gebeurt er als je nu een stuk taart van ±350 kcal neemt? Is het die paar minuten waard om 1een dag langer te gaan diëten?

Personen die overigens gedrag gebruiken om af te vallen, zijn veel meer succesvol dan personen die wilskracht gebruiken om af te vallen.

 

Conclusie

Het aanleren van nieuwe gewoontes kan een lijdensweg zijn. Het is daarom handig om hier professionele hulp voor in te huren, zodat het niet nog moeilijker wordt om te werken aan je doelen.

Wanneer er eenmaal goede gewoontes worden gevormd en je dat niet als een last ziet, kun je een duurzame leefstijl ontwikkelen, waarin je echt kan  werken aan je doelen.

Als je ergens niet actief mee bezig hoeft te zijn, geef je het ook niet zoveel aandacht. Hoe minder aandacht iets van je vraagt, hoe minder het actief in je gedachten speelt. Iets negeren is lastig als je er continu aan denkt en mee bezig bent.

Richt je op dat wat van belang is, ga goed om met wat niet van belang is en focus je op dat wat er toe doet!

 

About the author

Als (online) coach en personal trainer gespecialiseerd in shapen, sportspecifieke resultaten verbeteren en het aanleren van gedrag wat de gezondheid bevordert, bied ik jou coaching en personal training. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Leave a Reply

Online Coaching

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Volg ons ook op facebook