Hoe herken je een goede online coach?

Tegenwoordig kan iedereen zichzelf een online coach noemen. Het is geen beschermd beroep, zo kan ook iedereen zichzelf een personal trainer noemen. Het nadeel hiervan is dat het imago van online coaching of ‘online’ personal training omlaag kan gaan en dat het lastig wordt om het kaf van het koren te scheiden.

De grote vraag is: hoe herken je een goede online coach? In dit artikel benoem ik zes belangrijke kenmerken waar je een goede (en minder goede) online coach aan kunt herkennen.

1) Trainingservaring

Een goede online coach is qua trainingsniveau al gevorderd. Dit houdt in dat er in totaal minimaal een aantal jaren zijn geweest waarin er continue progressie is behaald. De totale trainingsjaren zijn hierbij minder relevant. De exacte duur zal daarom niet relevant zijn, gezien je jaren aan tijd kan weggooien zonder daadwerkelijk kwalitatieve progressie te hebben geboekt, maar er zou wel een bepaalde fysieke progressie moeten zijn behaald.

Waarom is dit zo belangrijk? Wanneer iemand minimaal een handvol jaar continue progressie heeft behaald, heeft diegene hoe dan ook met allerlei plateaus te maken gehad, die diegene ook heeft weten te doorbreken. Veel personen komen de halfgevorderde fase niet voorbij, ondanks dat ze een aantal jaar bezig zijn met krachttraining. Zo zien we heel frequent dat cliënten bij de intake aangeven gevorderd te zijn, omdat ze al jaren trainen, maar dat ze qua daadwerkelijk niveau bij lange na nog niet gevorderd zijn.

online coach

Een coach die qua trainingsniveau gevorderd is, heeft daarmee de benodigde ervaring om elke trainingscategorie te kunnen helpen (beginner, half gevorderd of gevorderd).

De kans is ook groot dat een coach met meer trainingservaring, meer blessures heeft opgelopen. Hij/zij kan jou beter helpen wanneer jij met een blessure te maken krijgt dan een coach die altijd blessurevrij is gebleven. Een blessure staat progressie niet in de weg en hoeft geen reden te zijn om je training stop te zetten, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze altijd beperkt zijn en veel dingen moeten laten, maar niets is minder waar. Een goede online coach weet dit en weet hoe hij zijn klanten verder kan helpen wanneer zij met een blessure zitten.

Over het algemeen zal iemand met meer trainingservaring ook een bredere kennis hebben van wat wel en niet werkt tijdens de training, kennis hebben van de juiste trainingstechnieken en zich beter kunnen inleven in jouw situatie. Een goede online coach heeft zelf veel dingen uitgeprobeerd en heeft zijn coaching verbeterd aan de hand van feedback en ervaring. Er zou een daadwerkelijk systeem moeten zijn waarmee de persoon werkt en nooit een willekeurige aanpak met nat vingerwerk.

De coach weet wat het fundament is van krachttraining, zodat je als klant niet bezig hoeft te zijn met de dingen die voor het grote plaatje veel minder relevant zijn. Hij/zij zal jouw focus weten te leggen op de belangrijke zaken. Dat kan alleen wanneer je coach zijn aanpak kan onderbouwen.

Dat een coach er al na 1 jaar gespierd uitziet, zegt niets over de daadwerkelijke ervaring van de coach.

2) Onderbouwde kennis

Wanneer je wordt gecoacht, wil je dat jouw coach zijn aanpak kan onderbouwen en jou kan uitleggen waarom iets is zoals het is. In de praktijk verloopt dit vaak op drie manieren:

  • De onderbouwing is ‘bro science’. Dit houdt in dat jouw coach iets wat onwaar is, logisch laat klinken en voor waar laat doorgaan. Een voorbeeld hiervan is de opvatting dat je dik wordt wanneer je voor het slapen eet. In de meeste gevallen gaat het om anekdotes uit de sportschool, geloof, hypes of het negeren/ontwijken van wetenschappelijke informatie. Simpelweg doorvragen met de simpele ‘waarom?’ vraag, doet hier al wonderen.
  • Jouw coach staat niet geheel achter zijn/haar aanpak, weet niet precies waarom hij/zij iets doet en kan dit niet goed onderbouwen. Hier volgt dus ook geen daadwerkelijke opvolging op je vragen.
  • Jouw coach kan over het algemeen alles goed onderbouwen. Deze kennis is overgenomen van goeroes, uit wetenschappelijke literatuur of van opleidingen. Vraagstukken die niet helder zijn worden uitgezocht. Er is altijd een intentie tot groei en ontwikkeling.

Een goede coach gaat niet mee met hypes, laat niet alles bepalen door anekdotes, maar zoekt naar gegrond bewijs om een bepaald standpunt te onderbouwen. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld dagelijks bij elke maaltijd kip met rijst moet eten om af te kunnen slanken, wat compleet onnozel is.

online coach

Een coach met veel certificaten op het gebied van personal training, voeding en leefstijl, is niet per definitie een goede coach. Veel theoriekennis is geen garantie voor een effectieve uitvoering in de praktijk. Een goede coach heeft zijn opgedane kennis in de praktijk toegepast, op zichzelf en op klanten, en weet op basis daarvan wat wel of niet werkt. Het meest optimale programma op papier, kan het meest suboptimale, rampzalige programma zijn in een praktisch scenario. Het is de bedoeling om een programma af te stemmen op de mens waarmee je werkt, niet vice versa.

Voor het beroep online coach zijn er op dit moment weinig wetenschappelijk onderbouwde opleidingen waar je alle kneepjes van het vak leert.

De Bayesiaanse PT Cursus , of de opleiding personal trainer pro & lifestyle coach van Chivo opleidingen, zijn opleidingen waarin je heel veel relevante theorie leert, die goed onderbouwd is en altijd actueel is op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.

De Smart Personal Trainer Opleiding is een soort vooropleiding van deze opleidingen. Dit omdat je basis theoretische kennis opdoet omtrent technieken, trainingsleer, coaching en sales, maar vooral ook de relevante praktijkervaring opdoet om als personal trainer aan de slag te gaan. Deze ervaring heb je ook nodig als een succesvolle online coach.

Coaches die de bovenstaande opleidingen hebben gevolgd of met succes hebben afgerond, hebben een grote voorsprong op de rest die geen specifieke opleidingen hebben gevolgd op dat gebied.

Je wilt een coach die alles goed en eerlijk kan onderbouwen, zodat je er zeker van bent dat je je doelen behaalt.

3) Unieke aanpak

Een goede coach heeft een unieke aanpak en maakt trainingsschema’s op maat. Hij plukt geen standaardschema’s van het internet of uit zijn database zonder dit op jouw persoonlijke situatie aan te passen. Wederom: het draait erom dat je het programma afstemt op het individu, niet vice versa.

Voor een persoonlijk trainingsschema zou jouw coach je een uitgebreide intake formulier moeten toesturen, dat de basis vormt voor het programma dat hij voor jou opstelt. Wanneer je een korte vragenlijst krijgt, of zelfs helemaal geen vragenlijst, is het aannemelijk dat je te maken hebt met een coach die met standaardschema’s werkt. Veel cliënten grappen altijd dat we met hele boekwerken komen bij onze intake, maar dat is voor ons ook een pré: we willen zoveel mogelijk van je weten, om alle factoren en context goed mee te kunnen nemen.

Dit betekent niet per se dat hoe groter de intake is, hoe beter dat is. Het gaat erom dat alle informatie die in de intake staat, daadwerkelijk wordt gebruikt voor het ontwerpen van jouw persoonlijke programma en coachingstraject. Vragen stellen om te vragen, is natuurlijk compleet onnozel.

Ten slotte heeft een goede coach ervaringen verzameld van andere goede coaches en goeroes met dezelfde expertise, inclusief de ervaringen die zij hebben met hun klanten. Dit draagt allemaal bij aan de vorming van een eigen unieke aanpak.

Wanneer de coach zelf is gecoacht door een andere goede coach, is de kans groot dat hij een basis heeft gelegd om zelf een goede coach te worden. Let wel, door enkel de documenten van een andere goede coach over te nemen, wordt jouw coach niet ineens goed. Dit zie je in de praktijk ook vaak fout gaan: ze gaan materiaal van anderen (of dit nu een coach is, of een opleiding) overnemen, terwijl ze de principes niet goed begrijpen en/of kunnen toepassen.

Een goede coach kan zijn aanpak altijd begrijpbaar overbrengen, zodat jij dit met succes in de praktijk kunt toepassen. Zelfs het meest complexe verhaal moet simpel kunnen worden uitgelegd; dát is het teken dat iemand daadwerkelijk begrip heeft van hetgeen wat er gedaan of gezegd wordt.

Een goede coach heeft een unieke aanpak en werkt niet met standaardschema’s.

4) Mental coach/leefstijlcoach

Een goede coach is niet alleen een online personal trainer, maar ook een mental- en lifestyle coach. Dit houdt in dat een goede online coach je op dat gebied de juiste steun kan bieden tijdens jouw coachingstraject en uit ervaring weet welke struikelblokken je tegen kunt komen.

Vooral in periodes wanneer je met moeilijke problemen kampt, kan hij/zij jouw steun zijn en je helpen om de beste beslissingen te blijven maken. Dit betekent niet dat hij/zij jouw motivatiebron is, maar wel jou van het juiste advies kan voorzien om op het juiste pad te blijven en progressie te blijven boeken.

online coach

 

Daarnaast focust een goede coach op gedrags- en leefstijlverandering. Dit om van je doelen geen lijdensweg te maken en zodat je er een gezonde en duurzame leefstijl aan overhoudt. In de meeste gevallen wil je namelijk permanente resultaten i.p.v. tijdelijke resultaten om dan weer terug te gaan naar je oude gewoontes.

Een goede coach is ook iemand waar je een vertrouwensband mee kan vormen en iemand die geeft om jouw progressie. Het is uiteindelijk echt een relatie die je samen aan gaat bij een traject en in een relatie is communicatie altijd essentieel, om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en dat je je er echt prettig en gelukkig bij kan voelen. Is er een gebrek aan openheid en eerlijke communicatie, dan zit er een enorme  kink in de kabel en is het gedoemd te falen. Een coach hoort jou als mens voorop te hebben staan, niet zijn eigen portemonnee of ego. Zo verbazen veel mensen die zich aanmelden bij ons voor wedstrijden zich dat we vrijwel net zoveel mensen weigeren of afraden om een wedstrijd te doen, dan dat we ze simpelweg direct en blind aannemen. Zo hoort er bij dit voorbeeld altijd al sprake te zijn van het objectief kijken naar de mentale situatie van het individu: zal een wedstrijdtraject fun voor je zijn, of juist funest?

Een goede coach is niet alleen een online personal trainer, maar ook een mental- en lifestyle coach. Het draait om meer dan het fysieke aspect.

5) Progressie

Een goede online coach houdt de resultaten van je trainingen en je lichaamssamenstelling bij. Zo kan hij/zij jouw programma op basis van progressie aanpassen. Wanneer je vastloopt, heeft een goede coach de kennis om deze plateaus te doorbreken.

Een slechte, onervaren coach geeft je daarentegen om de drie tot vier weken een nieuw ‘standaardschema’ of gooit alles om wanneer je vastloopt. Het gevolg is dat je geen concrete benchmarks hebt, en dat wanneer je na een lange tijd weer terugkomt bij de oefeningen die je niet hebt gedaan, je waarschijnlijk geen progressie hebt behaald.

Een goede coach richt zich daarom op wekelijkse progressie. Doe je er langer dan een week over om progressie te behalen met een oefening, terwijl je je er 100% voor inzet, dan is het programma dat je volgt niet goed op jou afgestemd en moet er iets veranderen.

Een goede coach houdt al je resultaten bij en heeft de kennis om je continue progressie te laten behalen.

6) Netwerk

Een goede online coach zit in een netwerk met andere goede coaches. Dit kun je meestal herkennen aan hun samenhorigheid, hun volgers en de succesverhalen die ze delen. Succesverhalen hoeven natuurlijk niets te zeggen over hoeveel klanten daadwerkelijk succes hebben behaald met hun aanpak. Ze kunnen duizenden mensen door een generieke molen van copy/paste programma’s slepen, waarvan ze slechts met een klein percentage daadwerkelijk succes boeken. Desondanks krijg je door de vele testimonials wel de indruk dat ze veel succes boeken. De verhalen zijn slechts een indicatie van wat je kunt verwachten.

Kijken naar de status van een coach is iets waar je mee moet oppassen. Bekende (dure) coaches zijn niet per definitie goed. Hetzelfde geldt voor goedkope coaches: zij hoeven niet per se slecht te zijn. Echter kun je over het algemeen stellen dat je betaalt voor kwaliteit. Doe daarom goed onderzoek wanneer je besluit om een coachingstraject te volgen bij een populaire coach. Volg de Social Media kanalen van de coach, bezoek de kanalen van zijn/haar klanten en lees de blogs en artikelen op de website.

Stuur desnoods een mail met een probleem waar jij mee rondloopt en vraag of hij/zij jou ermee kan helpen. Dit draagt allemaal bij aan het vormen van een duidelijk beeld van de coach en zijn werkwijze.

Een goede online coach is transparant en begeleid over het algemeen niet meer dan een vast aantal klanten, om de kwaliteit van de coaching te waarborgen. Wat de capaciteit is hangt natuurlijk af van de tijd die de coach erin wil steken en zal daarbij uiteenlopen, maar er hoort altijd een maximum te zitten aan dit aantal. Dit kan je ook navragen.

Heb je interesse in een coach, maar ben je nog niet zeker of je een traject wilt aangaan? Doe je research en neem desnoods contact op om je mogelijk interesse voor een traject te bespreken.

Conclusie

Het vinden van een goede online coach is lastig, vooral wanneer iedereen zichzelf dat predicaat kan opplakken. Het is geen bescherm beroep, dus iedereen kan claims maken. In de praktijk blijken trainingservaring, onderbouwde kennis, unieke aanpak, mental-/lifestyle coaching, progressie en netwerk de belangrijkste kenmerken te zijn waar je een goede online coach aan kunt herkennen.

Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een goede online coach, doe research naar zijn/haar werkwijze en houdt bovenstaande kenmerken in gedachte. Heeft een coach gebreken bij een of meer van de bovenstaande punten, dan heb je waarschijnlijk te maken met een ‘standaard’ coach. Vraag jezelf af of je met zo’n coach in zee wilt gaan en in hoeverre jij je doelen zult behalen met een ‘standaard schema’. Coachen draait om het werken met mensen, niet met nummers.

Online Coaching Bell Coaching

About the author

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden. Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Leave a Reply

Online Coaching

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Volg ons ook op facebook