Veranderingsbereidheid: wil je écht veranderen?

Je hebt een doel opgesteld. Je wilt graag afvallen, maar je bent er nog niet zeker van hoe je dit gaat aanpakken. Het kan je eerste keer zijn of je hebt in het verleden al poging na poging gedaan.

Er zijn veel mensen die succes hebben gehad met het permanent verliezen van hun overtollige gewicht, maar er zijn ook veel mensen die het verloren gewicht op korte/lange termijn weer hebben teruggekregen (het bekende jojo-effect) en mensen die het überhaupt niet lukt om vet te verliezen.

Je zou zeggen dat minder eten en meer bewegen (een netto calorietekort creëren) de remedie is tegen overgewicht. Fysiologisch gezien klopt dit, maar er zijn heel wat andere belangrijke factoren die een rol spelen als het gaat om vet verliezen. Dit heeft voornamelijk te maken met blijvende gedragsverandering en leefstijlverandering.

Ben je bereid om te veranderen?

Een dieet is niet tijdelijk

Voordat je van start gaat met diëten, is het belangrijk om te weten dat het niet om een tijdelijk dieet gaat. Het dieet dat je gebruikt om af te vallen, zou niet heel veel moeten verschillen van het dieet dat je gebruikt om je toekomstige lichaamsgewicht te onderhouden.

Een vetverliesdieet dat is gebaseerd op shakes, is niet duurzaam en is dus niet iets waar je in de toekomst op kan leven. Je gebruikt de shakes om vet te verliezen, maar daarna weet je niet hoe je moet eten om op gewicht te blijven. Als je daarna je oude eetgewoontes weer oppakt, ben je op korte/lange termijn weer terug bij af en vaak nog slechter. Je leert het dus niet wat je moet eten om op gewicht te blijven.

Je moet een dieet duurzaam kunnen volhouden

Om succesvol vet te verliezen zul je dus bereid moeten zijn om te veranderen. Veranderen is helaas niet zo makkelijk. Hoe vaak ben je niet al enthousiast en vol moed gestart met het verbeteren van je leefstijl? Heb je hierbij behaald wat je wilde behalen? Eerlijk, veranderen en volhouden is gewoon super lastig.

Het is daarom belangrijk om de onderliggende principes aan te leren om een sterker en gespierd lichaam op te bouwen en van een duurzame en gezonde leefstijl een gewoonte te maken i.p.v. standaard diëten of schema’s te volgen.

 

veranderingsbereidheid

 

Het begint bij motivatie

Extrinsieke motivatie vs. intrinsieke motivatie

Om te veranderen heb je motivatie nodig. Dit begint bij extrinsieke motivatie (motivatie van buitenaf, zoals door een partner of arts) of intrinsieke motivatie (iets dat jij graag wilt). Iets moet je drijven om actie te willen ondernemen. Extrinsieke motivatie is meestal tijdelijk en moet worden omgezet in intrinsieke motivatie om de motivatie duurzaam te maken.

Sta dus stil bij de volgende zaken:

  • Wat zijn de nadelen van mijn huidige toestand?
  • Wat zijn de voordelen van mijn beoogde verandering?
  • Wie zou mij daarbij kunnen helpen?

Je bent het bijvoorbeeld zat om moeite te hebben met je veters strikken, dat je overdag weinig energie hebt of dat je een betere shape wilt zien in de spiegel. Door hier verandering in te brengen, zijn dit geen belemmeringen meer in je leven.

Je kunt het zelf proberen. Er is echter wel een verschil tussen ‘willen’ veranderen en ‘kunnen’ veranderen. Als de kennis ontbreekt, wordt het ondanks de motivatie lastig om te werken aan deze doelen. Je hebt dus iemand nodig die je van de juiste kennis voorziet, bij de hand neemt, reflecteert en je helpt om je zelfredzaamheid te verhogen. Hierbij kun je denken aan een gids, een coach of een sociale omgeving met de juiste kennis en die je steunt tijdens het proces.

Zij kunnen je ook helpen met het opstellen van haalbare doelen, aangezien onrealistische doelen, je motivatie flink kunnen verlagen.

 

Hoe stel je haalbare doelen op?

De media en je omgeving beweren dat je alles kunt bereiken, zolang je er maar hard genoeg voor werkt. Dit is helaas niet waar. Je genetische potentie bepaalt namelijk hoeveel spiermassa je kunt opbouwen.

Het droomfysiek dat je dagelijks in de media ziet voorbij komen is dus niet voor iedereen haalbaar, ook al zou je alles perfect doen. Er wordt namelijk niet verteld dat veel idolen gebruik maken van Androgene Anabole Steroïden (AAS/PED’s).

Het is belangrijk om vooral naar jezelf te kijken (je eigen potentie) i.p.v. naar anderen. Want iemand met genetische potentie kan met een suboptimale leefstijl goede progressie behalen.

 

gedrag veranderen afvallen

Ryan Doris en Nina Ross zijn voorbeelden van personen met een goede genetische potentie. Bij hen is geen gebruik van AAS/PED’s vastgesteld. Deze transformaties is maar voor een heel klein percentage van krachtsporters voorbehouden.

 

Je genen kun je dus niet meer veranderen, maar je hebt wel de mogelijkheid om je gewoontes en leefstijl te optimaliseren. Dit betekent dat je op lange termijn een gespierder lichaam kan ontwikkelen (ongeacht je genetische potentie).

Doordat wij meer dan een decennium in dit vakgebied bezig zijn, kunnen we per individu de genetische potentie inschatten en nagaan welke doelen wel of niet realistisch zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat als je 80 kg weegt, het niet realistisch is om op korte termijn meer dan 10 kg lichaamsvet te verliezen of wanneer je meer dan 4-5 jaar aan serieuze krachttraining doet, je niet zomaar 5 kg spiermassa binnen een jaar kan opbouwen.

Het opstellen van doelen werkt goed voor motivatie, aangezien je voor je gevoel ergens naartoe werkt. Pas echter op met prestatiedoelen zoals het nastreven van strakke buikspieren, x aantal kg willen verliezen of x aantal kg willen wegen. Wanneer er te weinig voortgang wordt bereikt, verliezen mensen hun motivatie en geven ze op. Hoe onrealistischer het doel is, hoe lager de kans is op slagen.

Prestatiemindset vs. groeimindset

Haalbare doelen gaan uit van een andere mindset (een groeimindset). Mensen met deze mindset zien falen niet als een wegblokkade, maar een leerpunt. Op het eindpunt focussen kan je uiteindelijk alleen meer ongemotiveerd maken. Werk hard aan de dingen waar je nu mee zit en maak geen eindpunt in je progressie.

 

eetgedrag veranderen
Groeimindset: focus op het proces, niet op het einddoel

 

Maak dus vooral doelen op weekbasis en vergelijk dit elke keer met de week daarvoor. Heb je je deze week aan je maaltijden plan kunnen houden, heb je trainingen gemist, hoe was je stress en slaap? Etc. Door hier elke week aan te blijven werken, volgt de progressie vanzelf wel.

Veranderingsbereidheid verhoog je het beste door intrinsieke motivatie. Hierbij is het belangrijk om realistische doelen op te stellen om de motivatie duurzaam te onderhouden.

 

Actie ondernemen

Wanneer je eenmaal duurzame motivatie hebt gevormd en realistische doelen hebt weten te stellen, is het belangrijk om actie te ondernemen.

Actie leidt namelijk tot herprogrammering van gewenst gedrag. Het blijven doen van gewenst gedrag leidt uiteindelijk tot resultaat. Gedrag wordt dus alleen een automatisme door het te blijven doen.

Dat bijvoorbeeld je slaapkwaliteit niet goed is, heeft bijvoorbeeld te maken dat je tot laat in de avond tv kijkt en overal fel licht om je heen hebt. Door elke dag 2 uur voor het slapen geen tv meer te kijken en de lichten te dimmen, programmeer je een nieuw gewenst gedrag. Dit heeft als gevolg dat je slaapkwaliteit zal verbeteren. Dit is de basis voor het leggen van nieuwe gewoontes.

Voordat je overgaat naar actie is het belangrijk om bij de volgende zaken stil te staan:

1. Wees voorbereid

Het is belangrijk om te beseffen dat wanneer je een gewoonte wilt veranderen, dit zal leiden tot versterking van bestaand bedrag.

Dus wanneer het proces mislukt om een nieuwe gewoonte te vormen, wordt dit versterkt en wordt het de volgende keer nog moeilijker om een nieuwe gewoonte te vormen.

Het is daarom verstandig om niet zomaar ergens aan te beginnen, maar een plan op te laten stellen en deze te laten evalueren. Door bijvoorbeeld geen tot weinig focus te hebben, wordt het ook lastig om nieuwe gewoontes te vormen. Je aandacht verschuift dan steeds, met als gevolg dat handelingen/acties regelmatig worden afgebroken.

Gebrek aan focus wordt veroorzaakt door:

  • Een slaaptekort
  • Overdag heel erg passief zijn
  • Een hoog stressniveau
  • Multitasken

Al deze zaken leggen namelijk beslag op je geheugen, zodat er minder ruimte blijft voor om te focussen. Bereid je dus eerst goed voor, voordat je over wilt gaan naar actie.

Wil jij je slaap verbeteren? Ontdek hier hoe!

 

2. Kennis en ervaring

Wanneer het elke keer mislukt om je doelen te behalen, wordt het elke keer steeds makkelijker om op te geven. Het behalen van je doelen wordt op deze manier steeds moeilijker. Hulp inschakelen van een goede coach kan je helpen om je veranderingsbereidheid en zelfredzaamheid te verhogen.

Naast motivatie spelen kennis en ervaring ook een enorm belangrijke rol in het veranderingsproces. Het is daarom belangrijk om de onderliggende principes te leren van leefstijlverandering i.p.v. willekeurige diëten en schema’s te volgen.

Door van een goede coach de juiste principes aangeleerd te krijgen, kun je dit heel je leven meenemen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen je doelen kan behalen, maar ook kan onderhouden. Door eenmaal gewoontes te hebben gevormd, ben je ook niet meer afhankelijk van wilskracht en kan alles op auto-piloot draaien.

Zelfs in periodes dat het minder goed gaat (een crisis), kom je er met een plan beter uit dan voorheen.

 

 

3. Een vertrouwde sociale omgeving

Een vertrouwde sociale omgeving speelt een belangrijke rol in het wel of niet behalen van je doelen. Niks is vervelender dan als jij werkt aan een doel en je omgeving dit constant probeert te saboteren en je mindset hierdoor negatief beïnvloedt.

De invloed van je sociale omgeving kan zo groot zijn, dat je je gedrag moeilijk kan veranderen. Een vertrouwde sociale omgeving met steun is een belangrijke factor voor het behalen van je succes.

Wanneer je eenmaal duurzame motivatie hebt gevormd en realistische doelen hebt weten te stellen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Actie leidt namelijk tot herprogrammering van gewenst gedrag. Let wel op dat actie ondernemen zonder een plan, met weinig kennis en ervaring en een minder vertrouwde sociale omgeving, het alleen maar moeilijker gaat maken om nieuwe goede gewoontes te vormen.

 

Conclusie

Het is niet makkelijk om te veranderen. Ga daarom goed na waarom je wilt veranderen en schakel hulp in om een positief veranderingstraject te ondergaan. Hoe vaker het mislukt om je doelen te behalen, hoe moeilijker het wordt om te veranderen.

 

About the author

Als (online) coach en personal trainer gespecialiseerd in shapen, sportspecifieke resultaten verbeteren en het aanleren van gedrag wat de gezondheid bevordert, bied ik jou coaching en personal training. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!

Leave a Reply

Online Coaching

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Volg ons ook op facebook