Moet je sterker worden, om spiermassa op te bouwen?

Er worden in de praktijk vaak verschillende soorten technieken gebruikt om spiermassa op te bouwen. De spierpomp en verzuring evenals spierpijn en extreme spiervermoeidheid worden gezien als belangrijke indicatoren van spieropbouw.

Soms zelfs zo belangrijk, dat het streven naar sterker worden niet centraal staat. Zijn deze technieken een effectieve benadering om spiergroei te stimuleren?

Hoe bouw ik spiermassa op?

De theorie achter spiermassa opbouwen is complex, maar het hoeft in de praktijk niet zo lastig te zijn. Ik zal de belangrijkste factoren van spiergroei bespreken en ik geef op basis daarvan praktische richtlijnen.

Je hebt een prikkel nodig om spiergroei te stimuleren. De belangrijkste mechanismen van spiergroei zijn spierspanning, metabole stress en spierschade.

 

Spierspanning

Spierspanning gepaard met spieractiviteit is het voornaamste mechanisme van spiergroei. Dit zorgt ervoor dat satellietcellen in de buurt van de spiervezels worden geactiveerd en gaan fuseren met de spiervezels. Dit wordt myonucleaire toevoeging genoemd: de toevoeging van spiercelkernen. Dit gebeurt om de spiervezels te vergroten en ze te helpen met het maken van nieuwe spiereiwitten.

 

Metabole stress

Metabole stress is de ophoping van bijproducten die ontstaan door inspanning, zoals lactaat, fosfaat en protonen (H+, waterstofionen) en wat men vaak omschrijft als ‘verzuring’, ‘pomp’ of de ‘burn’. Dit gaat gepaard met een opgebouwd zuurstoftekort in de spier (hypoxie). Het draagt mogelijk bij aan spiergroei, maar er is nog geen duidelijke wetenschappelijke definitie voor.

Speciale technieken die zich richten op metabole stress, wat je ervaart als een spierpomp en verzuring, zijn niet altijd zo effectief in het toevoegen van spiercelkernen, aangezien de winst sneller verloren gaat na het stoppen met trainen.

 

Spierschade

Veel spierschade is ook niet nodig voor spiergroei. Te veel spierschade kan spiergroei zelfs verhinderen. De hoofdreden hiervan is dat je langer van spierschade moet herstellen en dit zorgt er vervolgens voor dat je de eiwitsynthese minder vaak kunt stimuleren. De eiwitsynthese heeft een relatief lage drempel, dus er is geen reden om spiervezels af te breken tot een zeker niveau. Te veel schade kan ervoor zorgen dat je dagen bezig bent met herstellen en dat je moeilijk kunt supercompenseren. Je wilt de spiervezels stimuleren i.p.v. ze af te breken. Meer is niet beter.

 

Efficiënt spiermassa opbouwen

Je wilt dus een prikkel toedienen waarmee je efficiënt spiermassa op kan bouwen. Dit kun je behalen door spierspanning te benadrukken en telkens de werklast te verhogen (progressieve overbelasting). De correlatie tussen kracht en spiergroei is heel hoog.

Spiergroei door krachttraining maakt een spier sterker. Een hoger fysiologisch oppervlak van de dwarsdoorsnede (cross-sectional area) in een spier gaat altijd gepaard met een hogere maximale krachtproductie. Ofwel, het is vrijwel onmogelijk om een spier groter te maken, zonder deze sterker te maken. Als je niet sterker wordt, is het dus hoogst onwaarschijnlijk dat je gespierder aan het worden bent.

Tip: Houd je sets (in ieder geval de eerste set) bij in een schema, zodat je kunt zien of je steker wordt.

Het is trouwens wel mogelijk om sterker te worden, zonder dat er spiermassa wordt opgebouwd. Dit heeft voornamelijk met neurologische aanpassingen te maken, die een spier meer kracht kunnen laten produceren, zonder dat deze in omvang toeneemt. Kracht is ook een vaardigheid, dus iets waar je zenuwstelsel een grote rol in speelt. Dit komt voornamelijk voor als je met een hele hoge intensiteit (% 1 RM) en een laag trainingsvolume traint, zoals sommige powerlifters.

 

Het nut van progressiemodellen

Om spiermassa op te bouwen is het dus belangrijk om sterker te worden. Hiervoor heb je progressiemodellen nodig. Een progressiemodel is het principe achter een schema. Je hoeft echter niet als een powerlifter te trainen, om gespierder te worden. Als je de principes voor spiergroei begrijpt, weet je ook hoe je intensiteit, volume en herhalingstempo dusdanig kan manipuleren om tot hetzelfde eindpunt te komen.

Het gaat voornamelijk om het praktische aspect en wat voor de context de beste aanpak is. De meeste mensen zijn bij blessures al enorm bang dat ze niet meer goed kunnen trainen, terwijl je met een lage intensiteit, hoge herhalingsaantallen en vertraagd herhalingstempo tot falen, nog steeds voldoende mate van spieractivatie kan behalen als met hogere intensiteiten en lagere herhalingsaantallen.

Om verder de diepte in te duiken over de werking van spiergroei en hoe je dit realiseert, kun je dit uitgebreid nalezen in ons artikel over spiergroei!

 

snel sterker worden

 

Progressiemodellen voor spiergroei

Voorwaarde: vaste oefeningsselectie

Voordat je progressiemodellen gaat toepassen, is het belangrijk om een vaste selectie van oefeningen aan te houden. Met een vaste selectie van oefeningen kun je de progressie beter observeren. Door een nieuwe oefening te doen, zul je in het begin altijd progressie maken, maar dit heeft dan voornamelijk te maken met neurologische aanpassingen.

Het telkens doen van een andere oefening geeft dus de valse indruk dat je steeds snel vooruit gaat, maar in werkelijkheid leert je zenuwstelsel, specifiek de motorische cortex in je brein, simpelweg hoe de beweging efficiënter kan worden gedaan.

Als de selectie van oefeningen is ingedeeld, is het belangrijk om per oefening een effectief progressiemodel toe te passen. Het doel is om na iedere training de werklast te verhogen, zodat er telkens weer adaptatie kan optreden. Dit kun je bereiken door een oefening te verzwaren of door extra herhalingen te doen. Het is voor veel oefeningen niet mogelijk om elke training 2,5-5 kg toe te voegen en hierbij zijn kleinere stappen noodzakelijk zoals 0,125-0,5 kg per trainingssessie.

 

Geen periodisering nodig: Microloading

De makkelijkste manier om een steady progressie te behalen, is om elke keer een klein sprongetje in gewicht te maken, wat minder kans op overreachen geeft.  Als je op een isolatieoefening een half jaar lang, twee keer per week 0,25 kg toevoegt, heb je uiteindelijk 13 kg op die oefening gewonnen, met veel minder kans dat er deloads nodig zijn tussendoor.

Hoe kleiner de kleinste hoeveelheid weerstand is die je aan een oefening toevoegt (het increment), hoe minder periodisering je nodig hebt. In termen van krachttraining is periodisering nodig wanneer de toename van een sprong te groot is om je lichaam aan een trainingssessie aan te laten passen. Er zijn dan meerdere periodes van aanpassing (adaptatie) nodig om echt sterker te worden. Op deze manier kun je die sprong maken.

Continue sterker worden is beter dan snel sterker worden.

 

Golfperiodisering

Voor veel mensen is 2,5 kg de kleinste sprong die ze kunnen maken en gaat golvende periodisering (undulating periodization) een belangrijke rol spelen als progressiemodel (de intensiteit variëren). De progressie verspreid je bijvoorbeeld over 2 of meerdere trainingen (een low rep target en een high rep target), zodat het makkelijker wordt om elke training extra gewicht of extra herhaling(en) toe te voegen. Je hebt dus in plaats van één progressielijn, twee progressielijnen.

Daarbij zorgen verschillende prikkels voor diverse vormen van stress, maar niet in de mate die vaak wordt beweerd. Het gaat om systematische variatie die tot adaptatie leidt en niet om willekeurige variatie zoals ‘muscle confusion’.

spiermassa opbouwen schema
voorbeeld: dagelijkse golfperiodisering

 

Andere progressiemodellen

Als het een probleem wordt om telkens gewicht toe te voegen, zijn er ook andere progressiemodellen om de werklast te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn de overgang van normale push-ups naar ring/trx push-ups (suspended push-ups), de voeten op een verhoging plaatsen (elevated push-ups) of accommoderende weerstand toe te passen, door weerstandsbanden/kettingen toe te voegen.

Na verloop van tijd kun je oude oefeningen weer in je schema terug laten komen. De oefeningen die je in het verleden eerder hebt uitgevoerd, kunnen wederom voor een prikkel zorgen en ze zijn een goede maatstaf om te controleren of je echt vooruit bent gegaan.

 

sterker worden schema

Conclusie

Je hebt een prikkel nodig om spiergroei te bewerkstelligen. Het is belangrijk om te beseffen dat metabole stress en spierschade niet het hoofddoel van een training zijn. Richt je vooral op spierspanning en de toename van de werklast (progressieve overbelasting).

Een belangrijk hoofddoel is dus om sterker te worden en daarbij gebruik te maken van progressiemodellen.

Gebruik oefeningen die voldoen aan onderstaande criteria:

  • Uitdagend
  • Pijnvrij uit te voeren
  • Efficiënte belasting van de spiervezels (zowel de oefening als de techniek die je hanteert)
  • Effectieve progressiemodellen op toe te passen.

Als je niet sterker wordt, is het dus hoogst onwaarschijnlijk dat je gespierder aan het worden bent.

 

About the author

Als (online) coach en personal trainer gespecialiseerd in shapen, sportspecifieke resultaten verbeteren en het aanleren van gedrag wat de gezondheid bevordert, bied ik jou coaching en personal training. Mijn aanpak vertaalt wetenschap naar de praktijk!
1 Response

Leave a Reply

Online Coaching

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Volg ons ook op facebook