Detoxen: goed voor de gezondheid en gewichtsverlies?

Aangezien het januari is en iedereen weer massaal aan de goede voornemens gaat, is dit een mooi moment om het fenomeen detoxen is goed onder de loep te nemen. Een detox kuur wordt gedaan om het lichaam te ‘’ontgiften’’ of om snel een paar kilo kwijt te raken. Maar doet een detox kuur wel wat het belooft? We gaan kijken naar wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.

Wat is een detox kuur precies?

Op het internet kunnen we veel lezen van verschillende natuurgeneeskundigen, bloggers en gezondheid goeroes die claimen dat we dagelijks worden blootgesteld aan verschillende giftige substanties. Denk hierbij aan E-nummers, bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, en zelfs medicijnen.

Om ons lichaam hiervan te reinigen en van deze giftige stoffen te ontdoen wordt het aangeraden om regelmatig een detox kuur te volgen. Dit is nog steeds een enorme hype en duizenden mensen detoxen regelmatig. Deze detox kuren komen in allerlei vormen en maten en bestaan vaak uit het meerdere dagen innemen van alleen maar supplementen, sapjes of zogenaamde superfoods. Er zijn zelfs promotors die zo ver gaan als het aanraden van speciale massages en darmspoelingen. Juist, darmspoelingen. What the fuck.

Deze kuren duren van enkele dagen tot zelfs meerdere weken. Wat zij allemaal gemeen hebben is dat het ons lichaam zou reinigen van verschillende gif en afvalstoffen. De detox kuur die we het meest zien bestaat uit innemen van groente en fruit sappen in combinatie met door de aanbieder verstrekte supplementen. Deze moet je er dus bij kopen en zijn relatief duur in de aanschaf. De aanbieder is er dus bij gebaat dat je regelmatig hun detox kuur volgt zodat je telkens nieuwe ondersteunende supplementen moet kopen. Zij hebben de magische oplossing die niemand heeft, zolang je je maar scheel betaalt. Gaat hier nog geen vraagteken opkomen bij je?

detox

Zit er gif in mijn lichaam wat eruit moet?

Er zijn meerdere organen in ons lichaam die verantwoordelijk zijn voor het onschadelijk maken en verwerken van stoffen die ons lichaam ziet als toxisch. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol.

Dit zijn de milt, lever, nieren, lymfevatenstelsel en de huid. De taak van de lever is om eventuele schadelijke stoffen onschadelijk te maken en uit onderzoek blijkt dat detox kuren hierin geen veranderingen brengen. De stoffen die ons lichaam dus ziet als toxisch, zoals alcohol, worden vanzelf door het lichaam en de lever afgebroken en onschadelijk gemaakt.

Ook is er onderzoek gedaan naar de vraag of een detox kuur dan misschien wel deze organen helpt om giftige stoffen te verwijderen. Zelfs dit blijkt niet het geval.

Heb je daadwerkelijk een acute vergiftiging van bijvoorbeeld inname van bleek of ammoniak, dan gaat een detox kuur je niet helpen. Het ziekenhuis wel, en hier moet je dan uiteraard zo snel mogelijk heen, niet naar je overpriced sapje grijpen.

Welke giftige stoffen krijg ik dan dagelijks binnen?

Er kunnen in voeding schadelijke stoffen zitten waarvan je lichaam het niet fijn vind als je dit binnen krijgt. Denk hierbij aan dioxines, zware metalen of schimmelgifstoffen.

Deze stoffen brengen de voedselveiligheid in Nederland vrijwel nooit in gevaar. Simpelweg omdat er strenge wettelijke normen en regels zijn die dit verbieden.

Het komt heel soms voor dat er in een voedingsmiddel meer van een schadelijke stof zit dan volgens die norm mag. Dat betekent nog niet dat jouw gezondheid daadwerkelijk in gevaar is. Meestal ligt de aangetroffen hoeveelheid namelijk ruim onder de hoeveelheid die schadelijk is. Bovendien is deze overschrijding van korte duur.

De dosis of hoeveelheid maakt dus of iets giftig is of niet. Zelfs water kan giftig zijn als je hier teveel van drinkt in een korte periode. De mate waarin iets toxisch is en in welke hoeveelheid dit het geval is, wordt de LD50  genoemd.

LD50. is de concentratie waarde van vloeistof of vast het materiaal, waarbij 50 % van de testobjecten (dieren, b.v. ratten, muizen of konijnen) overlijden bij een eenmalige blootstelling. Het geeft een idee van de acute toxiciteit bij inname van een materiaal.  Je kunt er hier meer over lezen.

Kan ik dus met een detox kuur mijn lichaam ontgiften?

Zoals we hierboven hebben kunnen lezen zitten er in je lichaam over het algemeen geen giftige stoffen in hoeveelheden die schadelijk zijn. Dus waarom zou je jouw lichaam überhaupt willen ontgiften? Je lichaam ontgift zichzelf al door middel van de lever en andere organen en een detox kuur helpt hier niet bij.

In 2009 is er in een onderzoek geconstateerd dat niet 1 van op dat moment 15 onderzochte aanbieders van detox kuren ook maar enige vorm van bewijs kon aanleveren dat hun supplementen efficiënt waren of zelfs veilig. Nog erger is dat geen een van deze bedrijven de ‘’giffen’’ konden benoemen die hun supplementen zouden bestrijden. We gaan dus iets bestrijden, maar weten niet wat? Ok, interessant.

Hoe ontgift mijn lever zichzelf dan?

De lever heeft voor ontgiften 2 strategieën:

  1. De eerste is dat het stoffen kan binden aan gal. Als de stof hieraan gebonden is wordt het vervolgens via de ontlasting het lichaam uitgewerkt.
  2. De tweede manier heet biotransformatie en dan wordt een stof door verschillende stappen in de lever wateroplosbaar gemaakt en vervolgens plas je deze gewoon uit.

Kan ik met een detox kuur snel een paar kilo verliezen?

Het simpele antwoord is hierop ja. We weten namelijk dat je gegarandeerd afvalt, als je minder energie binnenkrijgt, dan je verbrandt.  Als je de hele dag alleen maar fruit en groente sapjes drinkt krijg je misschien maximaal 1000 calorieën binnen. Van veel detox kuren is bekend dat de dagelijkse calorie inname zelfs maar ligt rond de 400 calorieën(!). Dit is een erg groot calorietekort en je zal dus absoluut gewicht gaan verliezen. Dit is desondanks dus niet een speciale eigenschap van de detox kuur, maar van het feit dat je in een negatieve energiebalans verkeert. Verkeer je in een negatieve energiebalans, dan val je af, hoe dan ook.

Dit is niet alleen vet, maar ook vocht, glycogeen en zelfs spiermassa op de langere termijn. Ga je na je detox kuur weer normaal eten dan komt het vocht en glycogeen weer terug en zal je vrijwel meteen weer aankomen.

Is een detox kuur goed voor de gezondheid of is het gevaarlijk?

Een detox kuur kan zeker gevaren met zich mee brengen. Omdat het een groot calorie tekort is en dat voor een langere periode bestaat de kans op duizeligheid en vermoeidheid door die lage calorie inname. Als je een langere detox doet kun je ook spiermassa verliezen. Hierbij ga je de vorm verliezen die je mogelijk nastreeft.

Door de extreem lage calorie inname is een detox kuur altijd lastig te volgen en houden de meeste mensen het ook maar een aantal dagen vol. Het is dus zeker geen oplossing voor de lange termijn.

Daarnaast is de kans op een tekort aan veel vitaminen en mineralen erg groot. Dieetkwaliteit draait om zoveel meer dan alleen groenten en fruit.

Dus? Wel of niet detoxen?

We hebben geconstateerd dat een detox kuur jouw organen niet helpt om eventuele giftige stoffen te verwerken, en deze stoffen zijn meestal niet eens in je lichaam aanwezig. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat zich positief uitlaat over detox kuren. We kunnen daarom gerust stellen dat detoxen of ontgiften volledig nutteloos is en vooral een mooie marketing term die bedoeld is om geld uit je zak te kloppen.

Je bent niet slimmer dan je eigen lichaam, op geen enkele wijze. Je lichaam ‘ontgift’ zichzelf via haar eigen reinigingsorganen zoals de nieren, lever, huid en darmen.

Wat zou een ‘detox’ je opleveren? Niks. Of ja, vrijwel niks. Het levert je wel onnodige uitgaven, extreem beperkte (lees: vrijwel non-existente) productselectie, een terugval post-dieet waar je U tegen zegt, en een enorme hoeveelheid frustratie op. Als je dat nastreeft, zal een detox zeer zeker nut hebben.

Het enige wat een detox ‘reinigt’ is je portemonnee.

Maar wat moet ik dan wél doen om mijn doelstelling te behalen?

Je moet op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. Een verandering in levensstijl en niet een detox van een paar dagen. Deze oplossing is moeilijk om te vinden en kost moeite, tijd en energie.

Als je wilt leren hoe je wél duurzaam kan afvallen, hoe alles werkt en vooral wáárom je bepaalde dingen zou moeten doen, kun je hier onze artikelenreeks ‘voeding voor jouw doelstelling’ doornemen:

 

About the author

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden.Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.
  • Facebook
  • Wordpress
  • Google+
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Online Coaching

Volg ons ook op facebook

Voordat je gaat...

DE SQUAT,DEADLIFT EN BENCH PRESS ENCYCLOPEDIE

Download deze Gratis E-books nu en wordt een expert in deze technische oefeningen
DOWNLOAD NU GRATIS
Alle e-books van bell coaching
close-link
Verbeter je Squat, Deadlift en Bench Press
Download alle E-book nu gratis en wordt een expert.
Download de Gratis E-books
close-image