Eieren: waarom ze goed voor je zijn

Eieren: als er een product is dat tegenwoordig enorm wordt gedemoniseerd en wat constant terugkomt als absolute no-go voor je hart, is het wel ons geliefde ei. Ei zou slecht zijn voor ons cholesterol en de Rocky-stijl eiershots zouden al helemaal not-done zijn. Maar is dit nu echt zo? Zijn eieren voedzaam, of juist enorm slecht voor je?

In tegenstelling tot wat vaak geclaimd wordt, zijn eieren juist enorm bevorderend voor onze gezondheid. Ei bevat veel cholesterol, maar het is volgens onderzoek onderhand duidelijk dat er een zwak verband is tussen de cholesterol uit de voeding en het cholesterolgehalte in je bloed.

 

is eieren eten gezond

 

Is eieren eten gezond?

Eierconsumptie leidt tot de formatie van grotere, minder dichte LDL en HDL-deeltjes, wat beschermend zou kunnen zijn tegen atherosclerose.

Vaak eieren eten zou zelfs kunnen leiden tot lagere cholesterolwaarden. Een studie bevond dat de mensen die 4 of meer eieren per week aten, lagere totale serum cholesterolwaarden hadden dan de mensen die er 1 of minder per week aten.

Dezelfde studie bevond dat de mensen die eieren consumeerden, een dieet hadden dat hoger was aan voedingsstoffen die aantoonbaar het risico op hart-en vaatziekten verlagen, vergeleken met de mensen die ze niet consumeerden. Dit waren onder andere vitaminen E, B12 en foliumzuur.

Er is zelfs bewijs dat een hogere eierconsumptie het risico op het ontwikkelen van type-2 diabetes kan verlagen. Hoge consumptie van eieren (2 stuks, 6x per week), heeft volgens dit onderzoek ook geen negatief effect op het cholesterolgehalte van mensen met type-2 diabetes.

De groepen met een hogere eierconsumptie rapporteerden minder honger en hadden een betere verzadiging na het ontbijt. De eiwitinname was voor beide groepen hetzelfde (1-2 eieren per week vs. 12).

Zo slecht klinken die eitjes nu niet meer, of wel?

 

Cholesterol en eieren

Cholesterol uit je voeding heeft minimaal effect op je bloed cholesterolwaarden, omdat je lichaam de cholesterolproductie zelf regelt. Er zijn enkele cholesterol hyperresponders, maar absolute cholesterolwaarden zijn slechts zeer zwak gelinkt aan cardiovasculaire risico’s.

Zelfs bij cholesterol hyperresponders wordt cholesterolinname niet geassocieerd met cardiovasculaire risico’s. Het totale lipoproteïne profiel, inclusief de ratio van HDL tot LDL-cholesterol en je triglyceriden, is wat echt belangrijk is.

 

eieren dieet
Kijk hier voor 20 makkelijke omelet recepten!

 

Een ei is een voedzame nutriëntbom

Is eigeel goed of slecht?

Ei is zeer rijk aan voedingsstoffen en bevatten per ei veel eiwit (inclusief het eigeel). Als je het eigeel niet consumeert, dan mis je heel veel nutriënten.

Een ei is een bron van vitamine A, D, E en B12, zink, ijzer, luteïne en zeaxanthine (helpen met het verbeteren van het gezichtsvermogen) en choline (kan de geheugenfunctie bij ouderen verbeteren).

 

Extra voordelen van eieren op een rij:

  • Compleet aminozuurprofiel
  • Ze bevatten enkele antioxidanten met gevestigde gezondheidsvoordelen, zoals luteïne en zeaxanthine.
  • Een vrijwel perfect vetzuurprofiel. Tenminste wanneer de kippen daadwerkelijk scharrelkippen zijn, of lijnzaad gevoed zijn. Dit is waarom  we aanraden eieren te kopen van lijnzaad-gevoede kippen (omega-3 eieren). ‘Biologisch’ en ‘vrije-uitloop’ zijn claims met weinig concrete legale definitie. Wat er echt toe doet, is wat de kippen zelf aten. Kippen zijn niet geëvolueerd om granen te eten en het maakt daarbij niet uit of je ze nu biologisch graan voert. Biologische troep is nog steeds troep. Let erop dat slechts zo’n derde van het omega-3 vet in omega-3 eieren, EPA/DHA is. De rest is ALA, volgens rapporten door The Institute of Medicine (IOM).
  • Ze zijn waarschijnlijk de beste en in feite de enige goede bron van choline, binnen je dieet. Choline zou vetverlies kunnen versnellen, door de mate vetverbranding te verhogen. Je zou wel zo’n 13 eieren moeten eten, om de onderzochte soort voordelen te ervaren, maar dat is slechts een van de vele redenen om eieren te eten.

 

eieren gezond

 

Kun je ei rauw eten?

Ei kun je ook rauw consumeren. Het risico op bacteriële, of virale infectie, is minimaal onder sanitaire omstandigheden. Let er wel op dat tot zo’n ~50% van het eiwit in rauwe eieren niet wordt opgenomen of verteerd in de dunne darm. Dus je hebt ongeveer 2x zoveel eiwit nodig uit rauwe eieren, dan uit gekookte. Dit is een belangrijk aandachtspunt, als je je Rocky fase per se wilt doorlopen.

 

Conclusie

Het demoniseren van eieren is erg misplaatst. Als we het over de echte superfoods hebben, valt ei zeker in deze categorie.

Eieren zijn awesome: Wees blij en eet een ei.

Klik hier om meer leren over de rol van vetten en ontdek hoe jij jouw resultaat kunt optimaliseren.

 

 

online coaching

About the author

Eigenaar Bell Coaching. Ik coach zowel nationaal als internationaal cliënten met maar 1 doel: maximaal resultaat, waarbij jij ook alle tools aanleert om dit levenslang vol te houden. Mijn kracht ligt in het combineren van optimale progressie met intensieve mentale coaching, om jou in elk aspect van je leven te ontwikkelen. Daarnaast verzorg ik zowel nationaal als internationaal opleidingen voor professionals, seminars en clinics.

Leave a Reply

Online Coaching

Proteïne Pleasures E-book

Mis deze Gratis E-books niet

powerlifting E-books

Volg ons ook op facebook